Stempel do ciastek z Twoim projektem - odbicie wypukłe na ciastku
Rozmiar odbicia: ∅ 50 mm
Profesjonalny stempel do ciastek wykonany z drewna bukowego z płytką tekstową wykonaną z materiału posiadającego atest do kontaktu z żywnością. W zestawie znajduje się wykrawacz stalowy. Całość zapakowana w worek bawełniany.
Rozmiar odbicia: 50 mm,
Rodzaj odbicia: wypukłe,
Wysokość stempla: 90 mm,
Średnica wykrawacza: 50 mm,
Wymiar worka: 15 cm
PROFESJONALNY STEMPEL DO CIASTEK made in POLAND
Wysokiej jakości stempel do ciastek wykonany z drewna bukowego, toczonego ręcznie w Polsce przez zaufanych rzemieślników. Rączka stempla malowana na elegancki kolor czerwonej maliny. Rączka posiada otwór umożliwiający przeciągnięcie ozdobnej wstążeczki oraz przymocowanie etykiety z osobistą notatką czy odbitym wzorem. W zestawie znajduje się wykrawacz stalowy. Całość zapakowana w worek bawełniany. Płytka tekstowa wykonana z zaprojektowanego przez nas materiału posiadającego atest do kontaktu z żywnością, głęboko grawerowanego, aby tworzyć na ciastkach dobrze widoczne odbicia.
Stempel do ciastek to idealny gadżet, wyróżniony nagrodą SUPER GIFT 2021.
SPOSÓB CZYSZCZENIA
Myć ręcznie w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Nie myć w zmywarce!
SPECYFIKACJA STEMPLA
- średnica stempla: 50 mm
- średnica pola wzoru: 45 mm
- wysokość: 90 mm
- średnica wykrawacza: 51mm
ZAWARTOŚĆ ZESTAWU
- drewniany stempel do ciastek
- wykrawacz ze stali nierdzewnej
- woreczek bawełniany
Zestaw zawiera drewniany stempel do ciastek o średnicy 6 cm z wybranym przez Ciebie wzorem odbicia wykonanym na specjalnym materiale posiadającym atest do żywności oraz okrągły wykrojnik do ciastek ze stali nierdzewnej o średnicy 6,1 cm. Wszystko zapakowane jest w ekologiczny woreczek bawełniany ze sznurkami - ułatwiający przechowywanie stempla.
CERTYFIKATY*
Jako pierwsi na rynku wprowadziliśmy materiał specjalnie dostosowany do znakowania żywności. Nie nadaje smaku ani zapachu. Posiada certyfikaty świadczące o wysokiej jakości, standardach oraz bezpieczeństwie.
- FDA - Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (Food and Drug Administration)
- BfR - Instytut opracowujący akty prawne dotyczące ochrony zdrowia konsumentów (Bundesinstitut für Risikobewertung)
- PZH - Atest Higieniczny potwierdzający, że dany wyrób jest zgodny z obecnymi normami w dziedzinie bezpieczeństwa
*w formie oświadczenia na fakturze, że produkt spełnia wyżej wymienione normy
SPOSÓB CZYSZCZENIA
Myć ręcznie w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Nie myć w zmywarce!
RODZAJ GRAWERU:
CZEGO POTRZEBUJESZ
250 g mąki
115 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
10 g cukru waniliowego
JAK WYKONAĆ CIASTO
Wymieszaj w mikserze mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj jajko oraz pokrojone na drobne kawałki masło.
Po wyrobieniu ciasta podziel je na 2 lub 3 części. Każdą z nich włóż do osobnego woreczka foliowego i spłaszcz na grubość ok. 1 cm. Schładzaj w lodówce przez 40 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 6 mm. Posyp delikatnie i równomiernie mąką i wycinaj ciasteczka. Ciastka przełóż na blachę wyłóżoną papierem do pieczenia.
Stempluj ciasteczka bezpośrednio na blaszce. Pamiętaj, żeby dobrze docisnąć stempel - wgłębienia wypełnią się ciastem a odciśnięty wzór będzie precyzyjny i wyraźny. Nadmiar ciasta usuń wykrojnikiem.
Blachę z ciasteczkami schładzaj w lodówce przez 15 minut, a następnie piecz w temperaturze 180-190 stopni do zarumienienia ciastek - w zależności od ich wielkości od 7 do 14 minut.
WSKAZÓWKI
W przypadku gdy ciasto jest twarde i trudno jest odbić na nim wzór po wyciągnięciu z lodówki pozostaw je na stole na kilka minut, aby się ociepliło, a następnie ponownie je zagnieć i rozwałkuj.
W przypadku, gdy ciasto jest za miękkie i klei się do stempla spróbuj ponownie schłodzić ciasto w lodówce lub pozostawić wycięte ciasteczka na kilka minut aż podeschną przed ich stemplowaniem.
Ciasteczka zachowują świeżość przez 7 dni po upieczeniu.
Aby ciasteczka nie wyrosły za bardzo w celu uniknięcia rozmazania wzoru odbicia dodaj 3-5 gram sody.
Aby ciasteczka nie skurczyły się oraz nie zmieniły kształcu przy wyrabianiu ciasta dodawaj letnią, płynną masę.
Aby uniknąć porowatej powierzchni ciastek wałkuj ciasto na gładkich powierzchniach, a przed ich stemplowaniem bardzo delikatnie i równomiernie posyp je mąką.
SMACZNEGO!